St. Martinusstraat 5, 5911 CJ Venlo
T 077 351 50 41
www.meulenkampadvocaten.nl

Nieuws

Nieuw huurrecht: meer mogelijkheden voor tijdelijke verhuur

Op 1 juli jl. is de wet doorstroming huurmarkt 2015 in werking getreden.

Op grond van deze nieuwe wetgeving wordt aan verhuurders een ruimere mogelijkheid geboden om woonruimte tijdelijk te verhuren, zonder dat de strikte huurbescherming geldt.

Menig verhuurder worstelde onder het oude huurrecht met het feit dat slechts in een zeer beperkt aantal gevallen overgegaan kon worden tot tijdelijke verhuur.

Mogelijkheid tijdelijke verhuur

Door het nieuwe recht is tijdelijke verhuur van woningen aanzienlijk gemakkelijker gemaakt:

  • voor zelfstandige woningen wordt een huurovereenkomst voor bepaalde tijd mogelijk, met een maximum duur van 2 jaar;
  • voor onzelfstandige woningen (hierbij kunt u denken aan studentenkamers) wordt een huurovereenkomst voor bepaalde tijd mogelijk van maximaal 5 jaar. In tegenstelling tot het oude recht, eindigen deze bovenstaande huurovereenkomsten voor bepaalde tijd na de afgesproken termijn van rechtswege, dus automatisch.  
  • onder het nieuwe recht geldt overigens dat woningcoöperaties, behoudens een aantal uitzonderingen, geen contracten van maximaal 2 jaar voor zelfstandige woningen mogen aanbieden, om daarmee te voorkomen dat woningcoöperaties deze mogelijkheid zien als een proefperiode.
  • ook onder het nieuwe recht blijft het van belang om bij het sluiten van de huurovereenkomst de mogelijkheden goed te bekijken en een en ander op de juiste wijze vast te leggen. Voor eventuele vragen of advies kunt u uiteraard contact opnemen met Nancy Boijmans.

Terug naar overzicht