Er wordt met hoge regelmaat gezocht naar de rechten van de kinderen bij een erfenis en wat het kindsdeel hierbij inhoud. Het kindsdeel is een wettelijk vastgesteld gedeelte van de erfenis na het overlijden van een ouder. Indien er geen testament gemaakt is, kan een erfgenaam het kindsdeel opeisen ná het overlijden van beide ouders.
U zoekt hulp in een erfenis conflict? Neem dan direct contact met ons op
Wanneer ouders een of meerdere kinderen onterfd hebben, kunnen de kinderen geen kindsdeel opeisen. Men zegt wel een dat een kind niet volledig onterfd kan worden. Daarmee wordt dan bedoeld dat een kind bijna altijd aanspraak kan blijven maken op zijn legitieme portie. Globaal is dat de helft van zijn/haar kindsdeel. Lees er meer over op de pagina Legitieme Portie.
Bij het beneficiair aanvaarden van een erfenis, moet de erfenis vereffend worden. Hierbij worden zoveel mogelijk schulden afgelost en het restant van de nalatenschap verdeeld onder de erfgenamen. In beginsel zijn de erfgenamen samen vereffenaar. Indien de erfgenamen het onderling niet eens zijn over de vereffening, kan het verstandig zijn om via uw erfrecht advocaat de rechtbank een neutrale vereffenaar te laten benoemen die dan de taak van de erfgenamen overneemt. Ook andere belanghebbenden kunnen onder omstandigheden een vereffenaar laten aanstellen via de rechtbank.
Wanneer alles goed geregeld is in het testament en/of er geen problemen zijn binnen de familie, dan wordt de erfenis soepel via wet of testament verdeeld. Is er echter een conflict binnen de familie of dreigt dit te ontstaan, dan is het aan te raden om een erfrecht advocaat in de arm te nemen. De erfrecht advocaat ondersteunt de erfgenaam bij het verkrijgen van zijn/haar rechtmatige deel. Heeft u een erfrecht advocaat nodig? Neem dan contact op met onze specialist Henri Wolters.